Mobiele merken

Tegenwoordig zijn er enkele telefoonfabrikanten, verspreid over de hele wereld, die de koek mogen verdelen. Deze telefoonfabrikanten zijn, op volgorde van het meest aantal verkochte toestellen; Samsung, Nokia, Apple, ZTE, LG, Huawei, Blackberry, Motorola, Sony en HTC. Hier in Nederland geldt dat deze modellen ook allen bekend zijn, behalve ZTE en Huawei. Er dienen echter wel een aantal kanttekeningen geplaatst te worden. Zo verkocht Nokia vooral dump toestellen, dit zijn oudere modellen die voor een zeer laag bedrag verkocht worden. De winst van Nokia is hierdoor minimaal en soms maken ze zelfs verlies.

Wat is populairste telefoonmerk?

We zien dat Apple een zeer groot marktaandeel heeft (7,8%) met slechts 1 toestel model. Samsung heeft bijvoorbeeld 20 verschillende modellen te koop in de markt en Apple slechts de voorgangers van de nieuwste iPhone. Nokia staat op de 2e plek door de vele oude toestellen die nog steeds verkocht worden. De Top 3 wordt dus gevormd door:

  • Samsung: 20.7% 86,6 miljoen stuks. Samsung is een telefoonmerk dat al sinds 1938 op de markt opereert. Het bedrijf ontwikkelt naast mobiele telefoons ook veel andere technische apparaten. De laatst ontwikkelde smartphone van Samsung is de Galaxy S3. Naast deze kwalitatief hoogstaande smartphone beschikt Samsung ook over andere telefoons van mindere kwaliteit en met minder mogelijkheden.
  • Nokia: 19,8% 83,2 miljoen stuks. In 2004 was Nokia wereldleider op het gebied van mobiele telefoons. Het bedrijf heeft in de opkomst van mobiele telefoons een grote rol gespeeld met de Nokia 3310. Het gaat nu echter minder met het bedrijf en het telefoniemerk probeert op de markt te blijven met de diverse lanceringen van nieuwe telefoons.
  • Apple: 7,9% 33,1 miljoen stuks. Apple is een ontwikkelaar van mp3-spelers, computers en sinds een paar jaar ook van mobiele telefoons. Apple brengt één keer in het jaar een nieuw toestel uit, wat het een unieke telefoonaanbieder maakt, aangezien de meeste aanbieders meerdere toestellen per jaar uitbrengen. Apple kent vanaf het begin al een enorme populariteit en de producten worden door veel mensen gekocht.

Verwachtingen in de mobiele telefoniemarkt

De verwachting was dat Nokia flink zou moeten inleveren in 2012/2013. Dit is echter niet het geval, want Nokia boekt met de Lumia momenteel goede resultaten.
Daarnaast is men vooral nieuwsgierig hoe telefoonfabrikant RIM de Blackberry uit het slib trekt. Dit zal wellicht gebeuren met de nieuwe N- en L-series die voorzien worden van een touchscreen, zodat ze kunnen concurreren met de toestellen van Samsung en Apple. De vraag is of dit gaat lukken, want de Blackberry toestellen staan toch voornamelijk bekend om hun qwerty toetsenbord, waarmee snel en makkelijk gesmst en geappt kan worden.
Er zijn ook veel telefoonaanbieders die nu ook tablets aanbieden. Een tablet is een grote versie van een smartphone, alleen is het niet mogelijk om hiermee te communiceren via sms en what's app en is het niet mogelijk om te bellen